Wednesday, May 22, 2013

Jagalah aurat kawan kita..Sering kita didedahkan dengan penjagaan batas-batas pergaulan antara lelaki / perempuan yang bukan mahram kita apatah lagi mendedahkan aurat kita dihadapan mereka.
Tapi adakah kita menitik berat soal aurat tentang orang di sekeliling kita pula ?

gambar-gambar yang kita upload di media sosial..
walaupun kita mengambil gambar  diri sendiri yang menutup aurat penuh tetapi  berlatar belakangkan seseorang yang tidak menutup aurat adakah dikira 'selamat' ?

sebagai contoh kita (menutup aurat) mengambil gambar bersama rakan kita yang free-hair dan berpakaian menjolok mata. Adakah itu dinamakan sahabat jika kita tidak memikirkan soal auratnya dan menasihatinya bahawa tidak menutup aurat itu adalah perkara yang berdosa. Jadi kenapa kita masih ingin mengambil gambar bersamanya lalu menjadi tontonan umum agar dilihat oleh orang lain yang menjadi haram apabila seseorang bukan mahram melihat wajahnya.

Kita sendiri sebagai seorang kawan dan seorang individu islam yang hebat perlu ada kesedaran dan lebih sensitif dalam soal menjaga adab dan batas sesama saudara.. Jadi, jika kita sayang kawan-kawan kita.. nasihati lah mereka dan jangan meletakkan gambar mereka yang tidak menutup aurat menjadi tatapan para umum sedangkan kita 'terselamat'.

So, Mulakan dari sekarang. DELETE semua gambar2 lama yang kita upload yang tidak menutup aurat.
Sama-sama kita menjaga harga diri setiap insan.

Assalamualaikum ...

**************************************************************
-refleksi diri-

4 comments:

 1. nice sharing..:) kadang2 kte xsedar pn bnda tu jd bla dh tau lbey bek bertndak..

  ReplyDelete
 2. betul tu...sama-sama kita ambil berat...
  love our friends...tingkatkan ukhuwah :D

  ReplyDelete
 3. yup. kena jaga benda ni. :)

  http://inialolo.blogspot.com/

  ReplyDelete