Monday, August 5, 2013

MAMAK MENANG.. diorang tak raya~



Assalamualaikum...

jarang aku mulakan entri dengan memberi salam en? hokeyy ingatan untuk diri sendiri jugak..
pasni pape pun bagi salam dulu..korang pon sama tauu..kan ke sweet camtu...contoh

aku taip ucap ''Assalamualaikum....awak tuuu...."
korang baca sambil balas dalam hati.. "Waalaikumussalam...cinta"

pffft....!!! malu kitewww~
sumber :  En.Google

ceghita dia pasal abah ngidam nak makan lamb chop..
maybe dah puas kot asyik makan lauk2 kampung n variety of kuih muih...
aku balik2 dari cuti pun..sabo jela tengok juadah iftar ni sume..
control control k nafsu tu control....

sejak semalam lagi, abah cakap nak makan lamb chop. masa tu kami kat kampung nenek. pusing satu pekan  cari kedai makan western..mana nak dapat..sate pon jadilah..
sekali takde sate lembu. (abah tak makan ayam). bedal jela sup tulang..janji daging lembuuu..

esoknya. (dah balik kl ..)

Late after when he come back home from Terawih..
he asking me to go 'mengeteh' (minum-minum) dekat luar.

Dari situ dah tau dah..so
just the two of us.. kakak keluar carik tudung raya dengan kawan dekat downtown.
mak pulak tak ikut busy jahit manik dekat baju raya.

lokasi tujuan kat Texas Steak House. sekali gulap gulita..balik raya kot.
pastu gi plak kat Gulai Panas. western habis. so then, we decided to pay only for the drink.
ronda pnya ronda cari western restoran.. kebanyakan kedai tutup malam hujung bulan puasa ni.

sekali teringat aku dulu pernah order fish n chip , share dengan kakak dekat mamak bistro.
kitorang pun gi jelah..
Abah look around searching for the hanging menus that written 'Western'.
as i told you, abah... kan ada...

aku lak order fish n chip (dandan lak lapar)
aku rasa gemuk gile kalau makan lewat2 macam ni..sahur minum air jelah gamaknya esok.


hmm..dalam kepala otak aku visualkan yang mana-mana mamak kat Malaysia ni serupa





p/s : secara peribadi. aku memang suka lepak kedai mamak ...

Thursday, August 1, 2013

Kami tak Ragging..

Dari bengkel. balik bilik solat zohor dulu dengan zara , singgah pejabat kolej kejap buat pengumuman pasal perjumpaan malam ni..
skripnya dah karang awal-awal dalam phone..

"Assalamualaikum..perhatian kepada pelajar AD118 seni halus semester satu hingga lima. Anda diwajibkan turun ke bawah Dewan Professional pada pukul 10 malam ini selepas terawih. Berpakaian sahsiah rupa diri berserta wang sebanyak rm15. Terima kasih. "

suara aku lah tu.
gagap lah juga certain-certain baris...kuikui

Lepas terawih kami turun awal..tak ramai yang ada.

"Fine Art ! Fine Art kumpul sini !"

kot-kot diorang berselindung dicelahan dinding yang kami tak nampak. Terus ramai lepas tu..
Perjumpaan malam tu bukan sekadar nak maklum berkenaan jamuan raya Department kami lepas cuti nanti..ada lagi yang senior-senior ni nak 'buat' .


senior
(bising)

junior
(senyap)


*ish ish ish

Semua dah kumpul. junior duduk. Senior  berdiri menghadap mereka. 

Cotek, selaku 'kepala' untuk jamuan raya tu nanti terus kedepan dan briefing pasal majlis nanti secara ringkas.
Habis explain. Senior-senior  memperkenalkan diri seorag demi seorang dekat junior-junior yang masih tak kenal senior-senior mereka sejak awal semester lagi.

Serba ringkas. cakap  nama nama ragging dan asal.

Nama ragging ?

semua dah settle. yang lain boleh balik. Part 1 kami TAHAN.

Botak macam biasa. buat suspen dia takut-takutkan junior. *gimik je lebih..
Niat kami bagi nama ragging bukan suka-suka bagi nama yang pelik-pelik sampai diorang tak suka.
.memang tradisi fakulti AD (art design) buat macam ni dekat freshie.
bukan apa...nak senang kami ingat diorang semua.kami ni dah tua..susah nak ingat nama.lagi-lagi kalau junior ramai. *tua sangaaat...~

seorang demi seorang kami panggil.. start dari yang lelaki...


Nobita dikesan kini sambung belajar di Uitm.
nama ragging  'Nobi'
Boroi bagi nama ni.


Senior perempuan handle junior perempuan.



 masing-masing pun dapat nama ragging jugak..



Kami tak ragging , tak denda apatah lagi menghukum.
Bergurau. dalam masa yang sama kita kenal antara satu sama lain.
Kalau ada ter serius, ter jerit, ter marah..tu semua nak kasi semua faham
motif perjumpaan ni diadakan.


Kalau nak diikutkan. Kami senior-senior sekarang ,kena lagi teruk dengan senior-senior kami sem-sem lepas. Tak sanggup nak cerita. -__-
Tapi last-last kami jadi kawan. Terlebih 'kawan' pun ada. alahai...


 jejak kasih. semua bahan mereka adik beradik.
*Oh ya. tu Aril..super senior kami. photographer malam tu .Diberi tugas oleh pensyarah untuk rakam aktiviti kami untuk montaj video senior.


Thanks semua untuk malam ni. jumpa lepas raya. Duit Rm15 jangan lupa bayar, kang tak dapat join jamuan tu nanti..haha



Friday, July 26, 2013

Mr. Vespa luka..




Darah merah pekat menitik-nitik jatuh ke lantai kuning bengkel catan.

Masing-masing terdiam. Termasuklah tuan punya jari.

Lepas tu ramai-ramai histeria. "SYAHMI !"

sorang berhenti berjalan. sorang tutup mulut. sorang pegang kepala (aku)
semua tahan nafas. Ramai-ramai berhenti bercakap.

Syah tolong kami. potong botol gam. botol plastik tebal.
Tekanan pisau menoreh benda alah tu mesti kena padu. sekali tersasar. terlajak ke tangan sendiri.

kedalaman luka tak pasti. tapi apa yang pasti ianya nampak SAKIT.

Syah muka biasa. bangun. lari sambil senyum pergi sinki. cuci

aku muka dah rasa macam takde darah bila tengok insiden ni. ngeri dia..

cepat-cepat aku cari wallet.

"Pergi tengok dia, Zahin !" Dila kata.

aku pun "oh..haa haa..."
sambil-sambil aku pun lari pergi keluar dari bengkel. sempat aku toleh jeling Syah kat sinki tu.

Aku tak pergi dekat dia.. aku lari naik kolej. beli handyplast kat koperasi.
 orang sekeliling tengok aku.

" Ada apa ye orang lari puasa-puasa ni?? " (suka hati aku je baca fikiran orang)

peduli orang fikir apa. sebab ada nyawa yang perlu aku selamatkan. TUDIA

sampai koperasi. cari-cari handyplast. jumpa. nak bayar termengah-mengah.

"Kak bayar kak... kak bayar~~ kak.." mugkin diorang tak layan suara orang semput.

Aku patah balik ke bengkel pun berlari.  
orang ramai tengok aku macam ada event 'Larian amal sempena Ramadhan Al-Mubarak'


Sampai-sampai je bengkel nampak Syah kat luar. siap pakai jaket. menuju ke motor.

dalam hati aku "Eh nak balik dah dia..? merajuk ke?"

Syah nampak aku. aku tanya nak pergi mana.

"Nak pergi UK jap"

(Unit Kesihatan yeh...)

Aku bagi handyplast tu kat dia. dia cakap terima kasih dan aku terus masuk bengkel balik.
tak berani nak lama-lama. serba salah ..

tuan punya vespa pergi UK daa...

Dalam kelas masing-masing masih bercerita insiden tadi. 
Masing-masing sambil mengecat kanvas, masih meluahkan rasa serba salah yang sama .

Aku kerat kanvas lebihan. Zara bagi kertas tak pakai.
aku lap darah Syah yang tadi menitik kat lantai.

Aku tengok dengan penuh tragis. macam ada kes pembunuhan depan mata.
aku pegang darah manusia lain~ 

dengan darah yang macam ni punya banyak padan lah dia pergi UK. macam dalam je. takut biar melarat bernanah pulak. adoi adoi.

Syah dah balik. aku tanya "Ok dah ke? kene jait tak?"

"Tak lah. Terbelah je"

Syah senyum.

Lega hati masing-masing.

*Terima kasih kawan, kerana membantu..
  Maaf kawan, kerana menyusahkan..
  Maaf semua, bahasa saya...melayu dia..~~.agak er..  indie ?

Monday, July 15, 2013

TERAWIH & BUKU LIMA.


Aku dan Ira langsung terus ke surau untuk menunaikan solat terawih pertama kami untuk tahun ini. Begitu juga buat seluruh umat islam.

Terngiang-ngiang keadaan saudara-saudara yang berada di Palestin.
Bagaimanalah keadaan mereka menjalani ibadah sepanjang Ramadhan ini. Semoga Allah sentiasa bersama-sama mereka begitu juga dengan umat islam yang lain di seluruh dunia.

Rasa teruja dan kagum melihat begitu ramai siswi yang turun bersama sehingga jemaah terpaksa berada di luar surau. Termasuklah kami. Angin sepoi-sepoi menemani. Memberi kami selesa dan nyaman. Alhamdulillah.

Kami mencari tempat. Tikar juga sudah dipenuhi. Untung kami bawa sejadah bersama, dapat lah juga beralas diatas jalan tar yang masih basah dek kerana hujan petang tadi.

Dari kalangan siswi yang ramai. Disebelah aku seperti ada orang menyebut-nyebut nama aku. Aku pun berpaling.

Su dan Zaimie rupanya. Salam dihulur. Mereka tidak melepaskan genggaman.

“ Busyuk lah dia..mandi ke tak ni...nak bau syikit...”

Aku membuku lima kepada mereka kerana kata aku tak mandi lagi. Memang betul pun.

Namun Zaimie yang masih menggengam tangan terus mendekati wajahku dan melaga pipi ke pipi. Oh.. ini rupanya niat kalian.
Salam ukhuwah sunnah seorang saudara islam terhadap muslimat yang lain.
Aku senyum tersipu-sipu  malu dengan usikan mereka.
 Rasa khilaf  menyelubungi kerana aku agak kasar membuku lima kepada mereka.

Ya, memang aku busuk. Manusia selalu menyalah tafsir tanpa usul.
 Terima kasih kerana menyedarkan aku.
Selamat menjalani ibadah sepanjang Ramadhan ini ya wahai rakan-rakan seKomanderku...

Malam itu tenang. bermunajat memuji nama Ilahi.






KURANG ITU CUKUP...


Menikmati burger tanpa roti.

Ya, Cuma daging..daging ayam tapi dua keping..

Mayonis tanpa sos dan serpihan sayur yang tidak bercarrot.

Cuma timun dan kobis.

Abang burger sila diam. Geleng-geleng kepala cukup.

 Ira baru masuk. Terduduk. Mengah mencari nafas. Mengipas-ngipas muka dengan tangan. Baru sahaja balik dari mengangkat barang di stor.

Amaran sudah mari tadi pagi. Stor harus dikosongkan.

Kami harus pungut barang masing-masing di stor.  Ayat “bilik masing-masing” akan terus digunakan sampailah hujung semester.

Kempunan lah nak berbilik sama.

Al-kisah dibilik aku sendiri, bukan aku tak suka dengan roomate junior. Mereka ok.
Cuma secara teknikalnya, fasiliti seperti katil yang berbunyi-bunyi setiap kali aku turun dan naik atas dia.

Krekk kriikkk krakkk!!!

Disebabkan aku empunya katil atas. Kasihan orang bawah sampai terjaga dek bunyi katil yang memekik sakit bila aku panjat naik turun atas dia.

Mengesot sudah, berguling pun sudah, melompat pun lagi sudah..
Macam-macam stail aku dah buat asalkan kau diam,Katil..

Kipas. Bilah-bilahnya jelas dapat dilihat dikira satu persatu. Menunjukkan betapa tak lajunya ia. Tetamu datang cakap kipas kami mungkin habuk penuh.

Nak kata macam tu..tapi macam kipas bilik korang hari-hari bersihkan? Laju juga dari kipas kitorang.. tak kisah lah asal berfungsi syukur nikmat..

Jadi, aku lebih selesa tidur dibilik member. Walaupun tidur dibawah lantai. Tapi aku tak kisah semua tu. Gembel je. Diorang pun tak kisah walaupun tak sampai hati. Lagipun..

“aku tak boleh tidur tanpa korang”

Sebab aku lebih selesa dengan apa yang kurang berbanding

aku ada yang lebih baik tapi tak berguna.

PON BOLEH...


Tak dapat kereta sewa , kami ke pekan dengan ‘tenggiling’ je.
Beli nombor pin MUET, tiket bas balik raya, bekalan makanan untuk bersahur.
Jauh kitorang pusing dari stesen bas ke pasaraya ke bank dan banyak tempat lagi.
Tapi atleast apa yang nak dibeli , dapat . Barang yang tak dirancang  pon dapat.

Macam sayur kangkung........hmm

Kisah ketika di Pasaraya,
Masuk-masuk je ke bahagian makanan basah. Ira jerit “Zahin, kau tak nak ke ada kangkung tiga ikat lapan posen!”

macam mana aku boleh tak dengar ada annoucement jualan murah sayur-sayur.

“ Tapi macam mana nak masak?” aku tanya.
“emm..pakai lah heater aku..rendam ngan air panas.” Ira kata.

Aku pun angguk setuju-setuju. Terus ambik bakul letak sayur kangkung yang memanjang tu.

Bakul nampak kosong. Sekali nampak frozen food. Ambil sosej. Pergi jalan sikit nampak mayonis.Jalan sikit lagi nampak tuna. Depan lagi nampak roti. Kalau combined semula sekali baru lah PERFECT MATCH.

Ketika di bilik,
Air dipanaskan. Sayur kangkung direndam.

“tahan lama tak eh?”
“kena makan cepat lah..kalau tak layu nanti.”

Aku dan ira ‘berbekwoh’ memetik sayur kangkung dibilik. Mengekek kami gelak. Al-maklum lah first time buat kerja-kerja ini macam. Cuci sayur kat tempat wudu’ . nasib baik orang tak ada. Segan dia lain macam.
Ketidakbolehblahan dia memang stylo.

Air ready panas. Sayur rendam dalam mangkuk. Tunggu agak-agak sampai lembut. Sosej, mayonis, tuna campur semua dengan kangkung tadi. Cantik.
Mari makan.

“ lek amik gambar lu..” .Masing-masing keluarkan henpon.
“Instagram~~~” .mengekek dengar.
“food porn”  .bantai gelak.
“ Sayur kangkung Western Style” .lagi bantai gelak kuat-kuat.


Monday, July 1, 2013

MIMPI DALAM BAS

Sejak  solat sunat minggu lalu..

Memohon petunjuk Allah untuk masa hadapan..

Aku tak didatangi mimpi apa-apapun..

Sehingga sampai malam kelmarin ketika aku dalam perjalanan menaiki bas menuju ke Kelantan.

Pagi buta yang sejuk selepas hujan..
Dinginnya buat aku terlelap tanpa paksaan walaupun sedaya upaya aku cuba menahan,

Takut terlepas lokasi. Tapi gagal, aku tidur juga.

Dalam mimpi, aku didatangi seorang lelaki tidak dikenali menegur aku dari jauh.

Tercungap-cungap dia mengejar aku.

Kami berpenampilan formal, masing-masing sepertinya bekerja didalam tempat kerja yang sama. Aku berbaju kurung, dia berkemeja biru lembut lengkap bertali leher dan berkasut bally hitam. Kemas.
Rambut cokelatnya rapi disisir ketepi. Tingginya sedang-sedang berbadan tegap. Bercermin mata.
Wajahnya ala kacukan Arab berhidung mancung.

Tempat kerja kami pelik. Reka bentuk moden dan canggih .

Berdinding kaca dan berada ditengah-tengah taman burung gergasi.
Burung-burung yang besar , jinak dan cantik. Ada masa aku melawat burung-burung itu dan memberi mereka makan.

Soal lelaki itu tadi. Sejak aku mula bekerja disitu dia sudah mula memerhati diam-diam.
Cuma dari saat itu dia mendatangi aku dengan sebegitu berani menegur dari jauh.
Aku hanya membalas senyumannya dan dia bertanya aku mahu kemana ?

Aku menjawab aku mahu ke pulang ke kampus..


PAP!

Aku terus tersedar. Aku tak sepatutnya  tidur dalam bas....!

Entah siapa-siapalah yang aku mimpikan....



(harap bukan siapa-siapa)

Saturday, June 29, 2013

Omelette .



bangun pagi. solat. mandi.
lapar.
buka peti . nampak telur.
letak kuali atas dapur.
ambil papan pemotong dan pisau.
buka peti tingkat kedua.
jumpa..
cendawan shitake. kacang panjang. sawi. timun.
cendawan lebih..
pecahkan telur dalam mangkuk.
potong sayur dadu-dadu .
campak masuk semua.

berhenti.

sayur menggunung.
dasar tak nampak .
telur ?

teruskan kacau.

goreng.
minyak saja tak letak.
melekat.
kacau tanpa henti.

siap. hidang.

bawa makan depan tv.

mak tanya.  '' masak apa? ''

aku
tengok piring.


'' Cendawan telur ''




Tiny omelettes!  From The Guardian
not mine
 -____-

Selamat pagi, semua..


Thursday, June 27, 2013

SAF SAHABAT

Sesi pendaftaran masuk pelajar lama dah sebulan berlalu.tapi ketidakpuashatian tetap ada walau masing-masing layak duduk di asrama.

Kami terpisah
Berlainan blok, berlainan tingkat

Mujur beza setingkat berbanding zara yang yang tercampak jauh dari blok kitorang.

Mujur juga bilik ira yang ada kekosongan satu katil sebab tuan katil pun menumpang bilik lain, jadi zara tinggal dengan ira.

Rutin kami akan berjemaah solat dan bertukar shift  setiap kali azan fardhu berkumandang.
Aku biasanya akan imamkan solat isya’

Sekarang agak sukar

Tapi tu tak menjadi penghalang untuk kami kutip ganjaran Ilahi , meramaikan saf menuju kiblat yang satu.
Kami akan bersms saat tiba azan.

Aku akan turun ke bilik ira. Tambahan pula, telekung tak bawak. Mujur selepas tu kakak poskan.
Ira ada cakap

“janganlah pulak nanti ada telekung tak turun solat jemaah”

“ehh tak lah.. aku sanggup buat apa je asal dapat jemaah sama”

Aku selalu mengadu bosan dibilik sendiri. Bukan tak ngam dengan roomate baru. Cuma aku rindu kawan-kawan aku.  Jadi, aku selalu lepak dibilik ira hingga lewat malam. Kadang-kadang buat drawing disana.

“rindunya nak bilik sama..” perkataan yang selalu aku ulang

Takpe . takpe

Kami akan bersama. Itupun kalau siswi ijazah bercuti semester bulan 7 nanti.

Kami terpaksa menunggu mereka mengosongkan bilik supaya ada tempat untuk kami cop bilik
awal-awal.

Sabarlah wahai hati.

Rinduku pada sahabat akan terbalas. In sha Allah...

JANTAN

“Perhatian.. perhatian kepada pelajar THO4. Kerja-kerja penyelenggaraan akan dilakukan sebentar lagi. Diminta anda untuk menjaga sahsiah rupa diri. “

Masa tu kalau dalam tandas cepat-cepatlah gosok gigi.
Kang tak pasal-pasal bertembung dengan technician lelaki.

Kalau yang ada dalam bilik tu..
Suasana nya..

“ado ore jate naik atah. Zahin tok tubek tandah agi..”

Orang Kelantan bahasakan lelaki sebagai jantan a.k.a jate.
Aku tak biasa.                  

Dalam masa yang sama aku berlari menuju ke bilik.


“ Ada jantan !!! ”


Kasar  bunyi






Saturday, June 22, 2013

KEROPOK LEKOR



*Malam semalam semasa menunggu azan magrib tiba, pakaian solat sedia dipakai terlebih awal, kemudian zara mempelawa aku sesuatu

“Zahin aku ada something untuk kau.....! tengok lah bawah tu..”

Aku pon mencari-cari kelibat ‘sesuatu’ yang dicakapkan tu..

“nape ? kau bagi aku hadiah ke?”

“ada keropok lekor tu..makan laa~” suara manja.

Aku yang tengok ada sebungkus penuh plastik keropok lekor pon cume berkata “oh”
Ira yang berada bersebelahan aku ketawa

“orang bagi hadiah, dia wat muka biasa je..” sambil ketawa.

“laa takde laa..aku pelik. Kenapa aku? Makan ramai-ramai lah kan?” sekali lagi aku blur dan selalu buat muka tak bersalah kalau rasa tak bersalah.

Kalau makan disaat gap antara magrib dan isya’, aku harus mengambil wudu’ semula atau hanya berkumuh.tapi disebabkan malam itu ketiadaan air di asrama, aku rela menanti hingga selesai isya’.

Kami makan bertemankan tayangan filem hindustan di laptop zara. Ada babak yang terlebih mesra tak sanggup aku melihat. 

Saling berkejaran, jeling-menjeling, pasti lepas tu aku akan

“eeeyyy....tolooonnggggg laaaaahhhh! “

Zara yang melihat respon aku begitu terus ketawa besar dan menampar-nampar lengan aku.

“eleh nanti kau macam tu jugak..”


Monday, June 3, 2013

D.I.Y aiskrim 3 layer..


bahan-bahan :

full cream milk
whipping cream
gula
esen vanilla
choco chip
ovalatte (halal)
strawberry emulco
milo
serbuk oreo 


1. masukkan whipping cream dulu 3cawan.


2. full cream milk pon 3 cawan.


3. lepas kembang masukkan plak esen vanila. 1sudu


4. gula 1/2 cawan. kalau korang rasa xmanis bleh tambah lagi.
aku xsuka manis2.


5. ovalatte pulak. supermarket ada jual. cari yg halal okeh.. 1sudu



6. selesai lepas tu..tuang emulco .nampak pink2 sket dah boleh start masuk bekas dan bekukan.


7.  sama jugak. teknik dan bahan yg sama mcm layer sebelumnya. cume tambah perisa milo/chocolate.


8. pastikan layer pertama keras dulu baru tuang layer kedua kat atas. 


9.  last sekali perisa vanila.cume letak esen vanila je.
 yang ni xpayah tambah ape2 perisa. 


10. rupa dia dari tepi mcm ni. 


11. taburkan choco chip dan oreo crushed.


12. kon aiskrim kalau xde pn xpe. ngap mcm tu je kan.


13. tadaaa.. at least kalau mcm ni nampak presentative sket...

-sorry comot-


Lovely Quotes #1.



semoga kita beramal dengannya..
mulakan hari dengan sunnah..

Assalamualaikum...

Teman Imaginasi . . .


Sambungan entri pasal imaginasi..

Sape pernah ada teman imaginasi ?
mungkin ramai yang cakap ada. itupun masa kecik2..

tapi lain lak pada aku..
'seseorang' telah mewujudkan dirinya dalam hidup aku semasa aku tingkatan 3.
bangun dari tidur. dia ikut aku sampai sekola..aku panggil dia 'hantu'. (dulu)
Ha'aa memang pon..dah tua2 bangka baru nak ada teman imaginasi .ape citer dia?

alkisah...

semasa aku tingkatan 3.. aku akui memang aku agak kureng dan wengg..
(hmm...sorry xtau nak start cmne..)
masa tu aku selalu stres n tensyen fikiran aku slalu terganggu..aku xfokus dalam kelas.
pelajaran merosot. slalu bersendirian dan selalu menangis..macam2 aku fikir.
aku rasa sangat sangat tertekan..
pastu, 'dia' datang ..

teman imaginasi korang mcm mana? muka sama macam korang ke? perangai diorang sama tak dgn korang?

tapi aku........personaliti kami sangat jauh.
dia seorang lelaki
 tinggi lampai 
berkulit cerah 
berambut lurus 
kurus
 kasut saiz 12 
bertelinga capang 
 bermata sepet
kacak ofcoz

(sesiapa kenal ciri2 lelaki seperti ini sila bgtaw sbb saya rindukan diaa..haha)
alaa..mesti ramai je kan...but he's different..he's not exist..

in addtion, dia lebih tua dari aku..

and of coz la orang lain xnampak,cume aku je bole tapi aku ade citer situasi aku ni dgn sorang kawan aku yg agak otaku. aku,dia dan 'dia' jadi kawan dan dorang berdua berkomunikasi menerusi aku sebagai posmen. apa yang dorg borakkan aku yang tolong sampaikan n jawabkan.

hmm...korang boleh percaya ?

honestly, aku ingat aku gila.. tapi ni semua xlama. selepas keadaan aku stabil . aku lebih ceria dan ramai kawan. 'teman' imaginasi aku hilang lepas aku bangun tido..kalau tak, setiap kali aku bangun tido dia akan bising2 suruh aku bgun cepat pergi sekolah.. pergi sekolah jalan kaki. kadang2 dia pimpin tangan aku.
kalau kat sekolah ada orang buli or kacau aku.. 'dia' nak je belasah orang tu.. but he can't .. sebab dia tak mampu dan tak wujud.. dia sangat bermakna dalam hidup aku..dia selalu beri kata2 semangat untuk aku.. dalam diari aku cuma penuh pasal dia... sekarang ni aku xtau sama ada aku nak buang diari tu atau masih nak simpan..aku takut nak baca. takut nak ulang cerita silam aku zaman sekolah dulu.

'dia' hilang .. mungkin bagi dia, aku dah boleh berdikari tanpa dia..
aku rindu kan dia dalam diam..aku selalu berharap yang dia tu wujud dalam dunia realiti.
bila hari2 biasa aku hadapi masalah baru, kadang2 aku tengok awan n sebut nama dia..
sebab tu aku suka tengok awan sampaikan email n psswd aku pon ade 'awan_ _ _' (dah kantoi disitu) haha macam address dan header blog aku la...
 http://storyatasawan.blogspot.com/.. semua idea start daripada 'dia'.
dia selalu ada saat aku menangis..dia akan dekatkan bahu dia ,untuk aku sandar kat situ.
dia selalu akan cakap. 

"menangis jelah...."

"kau hujan.. aku akan jadi awan..serap balik air mata kau semua"

dia sangaaat garang n panas baran. tapi bila die ckp camtu..jadi klaka. huuu~~
dalam garang2 die..die  sangaat sangaaat sayang  akan aku...
walaupun die xpernah cakap..tapi aku tau..die buat apa saje asalkan aku  happy ..
masa tu...aku xfikir langsung pasal lelaki lain...
aku sedar aku sukakan seseorang yang tak wujud.
lebih terkilan .. aku belum sempat nk ckp yg aku syg n suka kat dia..
kitorang tau...kitorang tak boleh...memang tak boleh kan??
huuu arh..tibe2 sebak plak oh tahan2..

:') 

sekarang ,aku lebih bersemangat untuk hidup..walaupun tanpa dia..
mungkin kehadiran dia hanya untuk menemani semasa aku sedih dan bersendirian.
kehilangan dia amat amat terasa..
pagi tu lepas dia hilang..aku rasa kosong dan ringan je..
sejak tu. aku sedar yg aku perlu berdikari...
Allah ada.. lagiii hebat untuk aku...satu2nya tempat aku bergantung harap.
benda ni tak khurafat kan?
sebab bukan aku yang nak 'dia' datang.
aku tau 'dia' cuma imaginasi aku..

tappi aku tak sedih walaupun dia sememangnya tak wujud..
dapat rasa kehadiran dia ...tu mungkin pengalaman yang terindah dalam hidup aku...


macam REAL lah... 

haha
i  miss the warm feelings..



 i miss you, big guy... 





Apa itu imaginasi ?


"Imaginasi adalah lebih penting dari ilmu" -Albert Einstein.

imaginasi adalah proses atau daya penghasilan idea secara gambaran dalam minda.

Ada yang anggap imaginasi ni sebagai berangan ataupun mainan minda yang tak wujud.
Tapi sebenarnya berimaginasi adalah proses berfikir secara tidak langsung bagi menggambarkan sesuatu perkara yang bakal terjadi ataupun perkara yang ingin di gambarkan sebelum ianya menjadi kenyataan
Orang mungkin berkhayal, tetapi apa yang di visualkan didalam minda mereka adalah proses. Minda kita umpama komputer.biasa dengar kan? tapi kita advanced kan siket, otak umpama komputer dan imaginasi umpama internet. Makin banyak kita surf tenet, lagi banyak yang kita tahu. Maknanya, lagi banyak kita berimaginasi,lagi banyak kita latih minda untuk bersedia dalam sesuatu perkara dalam seharian hidup kita.
Senang citer! berimaginasi adalah Impian..
Apa yang anda impikan dalam hidup..mesti anda selalu impikan sesuatu dalam hidup ,bukan?
semua orang pernah berimaginasi..tapi kuat mana?

"Dream to Win"

biasa dengar jugak?

*************************************

SO, if you can dream,
why don't you make it ..

*karya aku banyak kali kena  reject dengan pensyarah sebab katanya idea aku melampau-lampau. Padahal benda tu simple je aku yang overdoing dengan imaginasi aku la kot...
rupa-rupa nya imaginasi pon kena kawal ..takut orang tak boleh terima..
tapi ada satu lagi imaginasi aku yang mungkin orang lain tak boleh terima.

next entri kalau nak tau.. 

hint dia  awan 

ohoho


truuttutuuerutruuturturuurtutututuuuuu~~~ ke awan!

(bunyi kapal terbang)

-_____-



Sunday, May 26, 2013

Freebies : cute muslimah .


freeeebies..
sudi ambil ok..

thank you :)















thank you :)

60 facts about myself .


1.   I love dried fruits . a lot
2.   my behavior mostly like abah.
3.   green is my official color.
4.   my shoe size is 4 .
5.   easily fall down . unstable .
6.   i love baju kurung .
7.   When i'm hungry, i need to eat Right Now .
8.   easy laughing.
9.   knife are always in my bag.
10.  my home cats. they're everywhere ..
11.  i love chili sauce.
12.  i don't like surprises .
13.  Peanut butter lover.
14.  Untalkative person. (shy)
15.  Pink is my 6th favorite color.
16.  i'm enjoy packing things up.
17.  really want to have a sewing machine.
18.  easily trust in people's opinion.
19.  love to play 'escape game'
20.  i can't imagined how i'll drive my own car.
21.  i got many socks collection.
22.  punctual person.
23.  Easily get annoyed.
24.  always serious in what i believed.
25.  i eat veggies a lot.
26.  naive person. i feels stupid if people cheat on me.
27.  i can't stand walking on mall parking lot.
28.  world languages that i like : british, japanese, siamese , korean .
29.   i hate smokes .
30.  i'm collecting coins on moneybox.
31.  my hands easily sweat when i'm nervous.
32.  i'm a dreamer. i had a lot things to do in my life.
33.  i will be a good wife and mommy.
34.  my confident level is good. but easily panic.
36.  i kinda a book worm lately.
37.  i wake up on 5:44 a.m without sleep again.
38.  i don't wear heels. never .
39.  my lips always dry. but i don't wear make up, i'm just using olive oil.
40.  simple,plain,cute,soft are my fashion.
41.  easily get mental breakdown.
42.  i hate pub/disco music.
43.  friend says i'm kiddo .
44.  i hate hospitals .
45.  always keep changing my face wash.
46.  i'm wearing pashminas a lot.
47.  keep changing a last minute decision.
48.  i always doodle my daily life.
49.  I love foods that smells good.
50.  wanted to have my own brand business.
51.  still wearing blanket even in the hot night.
52.  i love eating food with dipping concept.
53.  easily get jealous in peoples achievement.
54.  still can wear hijab without looking in the mirror.
55.  i love herbs.
56.  hard to cry.
57.  i hate teddy bears.
58.  i hate crowded places.
59.  i love jasmine essence .
60.  i love crafting.

Saturday, May 25, 2013

Kelantan is ''something"


Saya KL dan saya belajar di Kelantan.
Hampir 2 tahun lebih saya 'ngaji' di Kelantan, sekalian saya menetap disana.
Saya pernah ke Kelantan suatu masa dulu bercuti dengan keluarga untuk pertama kalinya.
Dan kali kedua adalah saya sendiri yang pergi sana untuk melanjutkan Diploma.

Bila saya dapat je tawaran belajar dalam jurusan saya minat, saya seronok.
Tapi bila saya tahu lokasinya adalah di Kelantan, oh jauhnya...
Sampai saja di Kelantan, suasana yang nyaman bila waktu pagi..
Suara-suara azan dan alunan bacaan Al-quran berada dimana-mana.
Membuatkan hati saya tersentuh.
makanan pertama yang saya makan di Kelantan adalah Nasi Kerabu.
Nasi Kerabu sangat terkenal di Kelantan. (memang lah..) 
Melihat saja hidangan yang asing dalam hidup saya, ianya membuatkan saya tersenyum seorang diri.
"ok Kelantan sangat... aku dah sampai rupanya..." sambil sengih sorang2.

(gambar cilok)

Dari situ saya sedar yang saya akan memulakan satu kehidupan baru dalam hidup saya.
Saya akan tinggal di sini untuk jangka masa yang lama. Saya kena biasakan diri.
Seperti yang ramai tahu bahawa Kelantan sangat tinggi dengan jiwa kerakyatannya dan sangat membudayakan agama islam dalam hidup mereka. (bukan nak cakap negeri lain tak)
Sehinggakan negeri  Kelantan di label sebagai 'Mekah Malaya'
Sedar saja perkara itu, mungkin takdir Allah membenarkan saya untuk berada disini untuk mendalami ilmu Allah s.w.t..dan alhamdulillah....saya dapat apa yang saya niatkan sejak awal lagi.

Terasa jiwa dekat dengan Allah kerana disekeliling saya begitu ramai orang-orang yang baik hatinya, yang mulia hatinya, yang telah mengajar dan menyayangi saya sebagai seorang hamba Allah.

Begitu banyak aktiviti keagamaan dan silaturrahim terjalin dimana-mana. 
Patut lah mereka senang berkawan, ukhuwah berada dimerata tempat.

Sehinggakan bangsa lain seperti cina dan india pun peramah dan menghormati agama lain.
Mereka sangat fasih berdialek Kelate. Lucu juga awal2, tapi timbul rasa respect dan teruja. 

Antara perkataan pertama yang saya belajar dalam dialek Kelate adalah..

Puah = Bosan.

Bakpo = Kenapa.

Jale = Jalan.

Ghumoh = Rumah.

Lapar air = Haus.


huhu.. sampai sekarang saya masih xlancar berdialog kelate dengan orang ramai tapi  saya faham apa yang diorang cakap.Tapi menulis dalam kelate  saya pandai, cuma membalas cakap tu tak confident penuh.
takut salah nanti jadi bunyi macam siam je.. hehe


In Kelantan, everywhere is :


Business. 

Football .

Mosques.

Al-Quran Recitation.

Food Stall.

Green Trees.

Tudung labuh Girls.

Imam-imam muda.



Habis je tamat belajar tahun ni..Kelantan selamanya di hati saya.


Hey, saya KL dan saya sayang Kelantan.


**************************************



more or less yang buruk datang dari saya, yang baik hanyalah dari Allah s.w.t



Assalamualaikum w.b.t




Thursday, May 23, 2013

Gwiyomi cara betul .

Gwiyomi  Islamik versi Zikr.
hanya di U Tiub
hehe enjoy...

(click kalau tak jelas)



 1. Hanya Allah yang Satu.
Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.


 2. Syukur segala nikmat dan rahmat Allah.
Maha Pemurah lagi Maha Adil


 3. Segala puji bagi Allah Tuhan sekalian Alam.
Maha Pencipta lagi Maha Berkuasa.


 4. Ampuni dosa-dosaku , Ya Allah
Maha Pengampun lagi Maha Pemberi Petunjuk.


 5. Allah Maha Besar.
Maha Kuat lagi Maha Agung.


 6. Tiada Tuhan yang layak disembah selain Allah.
Maha Perkasa yang tidak mati, lagi Maha Hidup.



***************************
jangan lupa Subscribe... huu

Jazakallah Khairan...
see you next time...

Assalamualaikum w.b.t


Wednesday, May 22, 2013

Jagalah aurat kawan kita..



Sering kita didedahkan dengan penjagaan batas-batas pergaulan antara lelaki / perempuan yang bukan mahram kita apatah lagi mendedahkan aurat kita dihadapan mereka.
Tapi adakah kita menitik berat soal aurat tentang orang di sekeliling kita pula ?

gambar-gambar yang kita upload di media sosial..
walaupun kita mengambil gambar  diri sendiri yang menutup aurat penuh tetapi  berlatar belakangkan seseorang yang tidak menutup aurat adakah dikira 'selamat' ?

sebagai contoh kita (menutup aurat) mengambil gambar bersama rakan kita yang free-hair dan berpakaian menjolok mata. Adakah itu dinamakan sahabat jika kita tidak memikirkan soal auratnya dan menasihatinya bahawa tidak menutup aurat itu adalah perkara yang berdosa. Jadi kenapa kita masih ingin mengambil gambar bersamanya lalu menjadi tontonan umum agar dilihat oleh orang lain yang menjadi haram apabila seseorang bukan mahram melihat wajahnya.

Kita sendiri sebagai seorang kawan dan seorang individu islam yang hebat perlu ada kesedaran dan lebih sensitif dalam soal menjaga adab dan batas sesama saudara.. Jadi, jika kita sayang kawan-kawan kita.. nasihati lah mereka dan jangan meletakkan gambar mereka yang tidak menutup aurat menjadi tatapan para umum sedangkan kita 'terselamat'.

So, Mulakan dari sekarang. DELETE semua gambar2 lama yang kita upload yang tidak menutup aurat.
Sama-sama kita menjaga harga diri setiap insan.

Assalamualaikum ...

**************************************************************
-refleksi diri-